Едноставен модул за приказ на временска прогноза користејќи ги податоците од weather.com.
Модулот е сè уште во развој, но веќе нуди доста опции.
Преземете го, инсталирајте го и потоа појдете во Менаџерот на Модули и дотерајте ги поставките за JWeather. Сите поставки се на „нула“ што значи дека ќе морате да вклучите нешто за воопшто нешто да видите на излез.
Нормално дека е потребно да го изнајдете кодот на градот за кој сакате временска прогноза. За да не се мачите, еве ги кодовите на сите наши преку weather.com достапни градови:

 • MKXX0001 - Скопје
 • MKXX0002 - Велес
 • MKXX0003 - Крива Паланка
 • MKXX0004 - Охрид
 • MKXX0005 - Битола
 • MKXX0006 - Прилеп
 • MKXX0007 - Штип
 • MKXX0008 - Берово
 • MKXX0009 - Лазарополе
 • MKXX0010 - Демир Капија
 • MKXX0011 - Гевгелија
 • MKXX0012 - Гостивар
 • MKXX0013 - Тетово

За жал, толку се, па ако го нема токму Вашиот град, едноставно ставете го најблиското мерно место – нема да е голема грешка :)
Наоѓањето на код за саканиот град е релативно лесно. Отворете weather.com и во Local weather делот внесете го името на градот. Откако ќе се вчита прогнозата погледнете во адресната линија и веднаш до local се наоѓа кодот кој се состои од 4 букви и 4 бројки. Нпр.  бараме за Скопје потоа во адресната линија читаме .../localMKXX0001from=... и кодот за Скопје е MKXX0001


Ако може да му се брои на модулот како недостаток, тогаш тоа е неможноста да покажува временска прогноза за два и повеќе градови – покажува само еден град. Значи ќе морате да си направите толку копии од модулот за колку што сакате градови прогноза.
Истотака, недостаток е и тоа што не можете да го смените предефинираното име на градот кое доаѓа од изворникот и е на латиница, па затоа најдобро е да го исклучите приказот на името на градот а тоа да го ставите во насловот на модулот.
При користењето ќе забележите дека некои, се надеваме многу малку, текстуални информации за прогнозата не се допреведени.
Тоа е затоа што изработувачот на модулот предвидел многу малку ситуации. Ние додадовме уште десетина, а ако „налетате“ на непреведена прогноза од типот „AM Sun“ или што да е, Ве молиме да ни испратите порака или слика од непреведениот дел.